Hiiu Gourmet

Hiiu Gourmet OÜ on väike-ettevõte, kes pakub kohalikust toorainest käsitööna valmistatud hõrku toidukraami. Gurmeeks nimetame toitu-jooki, mis on loodud armastuse ja asjatundlikkusega, suhtudes lugupidavalt nii algmaterjali kui sööjasse. Purkides saavad kokku Hiiumaa metsadest korjatud taimed ja marjad nii soolasteks kui magusateks maitsesegudeks. Nad on oma loojate tegu ja nägu, see tähendab väike vimka või üllatusmoment on ikka sees.

Kas tuleksite selle peale, et armastus maitseb soolaselt? „Alustuseks pipar Hiiumaa kadakamarjaga, siis meresool tšilli ja tilliga ning viimaks see õige magus pruun suhkur koos musta Hiiumaa leivaga. See ongi raske, aga huvitav tee suure armastuseni! Segu sobib iga toidu armsamaks tegemiseks.“ Nõnda tutvustavad tegijad oma isevärki lapsukest. Mõnus Hiiu huumor on põimitud nii mõndagi purki, sest naer on terviseks ja kindel lugu on ise nii tervise kui naeru eest hoolitseda. Tasakaalu mõttes on „Armastusega Hiiumaalt“ sarjas ka magus krõbedik. Maiasmokkade südamed on ilmselt sulanud juba koostisosi lugedes – beseeküpsis, pohlad, astelpaju ja lavendel. Ja järgmises purgis taas soolane ja krõbe armastus  – röstitud sibul, tomat, naat, kaselehed ja riivleib näpuotsa soolaga. Lisa pastale, salatile või otse võileivale.

Üllatuslikke nüansse pakub põnev piparde trio: „Piprane pihlakas“ – must pipar ühes pihlakaga, „Torkiv pipar“– kibuvits ja tšilli koos rosépipraga ning „Piprane kadakas“ – roheline pipar seltsis kadakamarjaga. Sinepid on samuti marjased, see tähendab, et tavapärast sinepit maitsestavad kadaka- ja pihlakamarjad ning mustikad ja pohlad. Mesine sinep pohlaga kõlab tõesti ahvatlevalt, magus, sügavpunane, aga ikkagi sinep! Pihlakamekiga sinepile annab säravkollase värvi tibake kurkumit. Mustikas on eestlasele metsast tuttav mari ja kadakamari on lausa saare uhkus, üks võluv loodusand, mida annab pruukida mitmel moel, näiteks ka sinepit maitsestama.

Uued tulijad on dipisegud ning ikka värvilised. Meie laiuskraadil on õues hallust pikka aega ning siis on tervitatav toidulaual säravaid toone näha ja maitsta. Kollane dipisegu hapukapsa ja sinepiga, siin ei maksa üllatavast komponendist ehmuda, julgelt järele proovida ning võimalik, et olete leidnud uue lemmiku. Roheline segu peidab endas murulauku ja naati, spinat, riivleib ja küüslauk teevad maitse veelgi rikkalikumaks. Roosa on peedi, pohla ja küüslauguga. Viimane komponent annab peamise maitse, kuid peet ja pohl on tugevad värviandjad ning lisavad oma nüansi.

Hea peitub tihti lihtsuses – maitsesoolapurkide siltidelt saad lugeda, millele segu kõige paremini sobib – ahjukartulile, lambapraele või kalale. Ja muidugi veelkord kadakas koos rosmariiniga – hõrk mõrkjus!

Glögi seostatakse peamiselt jõuluajaga, kuid sobib hästi juua varemgi. Mesine metsamarja glögi mustika ja pohlaga ning angervaksa ja õunamahlaga soojendav glögi. Mõlemal muidugi omad vürtsid sees, mis selle õige meki annavad.

Mõnikord läheb Hiiu Gourmet kaugema rahva juurde ise kohale. Näiteks suurele maale ehk mandrile ja otse pealinna. Telliskivi Loomelinnakus on sügisel kahe kuu jooksul avatud Hiiumaa Saatkond. Siin ei väljastata viisasid ega tegeleta muude konsulaarteemadega, kuid peale tutvumist ja hüva toidu- ning joogikraami mekkimist võib nii mõnigi külaline tunda tõmmet Hiiumaa poole. Õnneks saab sinna täitsa viisavabalt, osta aga praamipilet ja asu teele. Selliste suuremate ettevõtmiste puhul panevad hiidlased muidugi seljad kokku ja pakuvad oma head kraami ikka koos. Liiatigi, et üks täiendab teist – kellel juustud, kellel vorstid, teisel moosid ja maitsesegud ja nõnda edasi. Lisaks ka hiiu villast riidekraami ja kohalikke ilutooteid.

Viis aastat tagasi anti Hiiu Gourmet´le Culinary Heritage (kohalik toidupärand) märgis, mis kinnitab, et ettevõte kasutab kohalikku toorainet ja tooteid ning järgib oma piirkonna toidutraditsioone. Ikka selleks, et hoida ja toetada rikkalikku pärandit ning tutvustada seda nii omadele kui kaugemalt tulijaile. Ettevõtte algus ulatub aga ligemale kümnendi taha ehk tuleval aastal terendab ilus ümmargune juubelinumber ees.

Kokkuvõtteks on hiidlased oma toodete kohta ise kenasti öelnud – armastusega Hiiumaalt. Sööjad võivad kinnitada, et nõnda see tõesti on, sest armastusega tehtu on ausa maitsega.

Allikad: Hiiu Gourmet koduleht ja FB-konto

https://sahvrirotid.ee/tootesilt/hiiu-gourmet/