Piesta Kuusikaru

Piesta Kuusikaru talu asub Vändra metsas Pärnumaal. Jääb kergelt meelde neile, kes seda vana laulu teavad, aga ilus rütm on kohanimes sees laulu teadmatagi. Praeguse peremehe vaarisa ostis talu mõisalt päriseks 1868.aastal ning ligi poolteist sajandit hiljem algas uus ajajärk, mil pühenduti õunatoodete valmistamisele. Oma õunaaeda asuti kohe rajama, kuid esimesteks tootepartiideks tuli õunad veel mujalt hankida.

Nüüdse toormaterjali võib kaheks jagada – sertifitseeritud maheõunad ja teine osa lihtsalt head eesti ubinad. Kõigepealt valmistatakse õuntest muidugi mahla. See on nõnda tummine ja vägev, et suurema januga joomiseks on hea mõte seda veega lahjendada. Juua võib kas külmalt või soojalt. Kuigi, kui juba kuuma joogi juurde jõudsime, siis võiks põhjana kasutada hoopis õunasiirupit õrna mündiga või teha kastrulis kuumaks vürtsika õunajoogi, mida võib ka glögiks nimetada. Viimase maitseomadused pärjati 2018.aastal parima talutoidu konkursil parima joogi vääriliseks.

Õunajookide perekonda on äsja lisandunud kaks lapsukest – õunajäätee ingveriga ning õunajäätee arooniaga. Neid võiks tinglikult nimetada ka kaksikuteks, mõlemad on ilma mullita värskendavad karastusjoogid õunamahlast ja taimeteest, kuid kumbki oma väikse nüansiga. Klassikalise jääteena sobivad need hästi külmade jookide austajatele.

Piesta õunaäädikas on tunnustatud mahetoode, see tähendab valmistatud maheõuntest, kääritatud aeglaselt ning seda pole selitatud, filtreeritud ega pastöriseeritud. Pudelis on loomulik sade, mis on osa naturaalsest tootest. Toodet võiks hoida pimedas, valguse eest kaitstult. Sobib hästi salatikastmetesse, kuid tarvitatakse ka hommikuti väikse kogusena tervise turgutamiseks ja organismi puhastamiseks.

Piesta õunaperekonda kuulub veel üks pisike purk, millel seisev nimi tekitab esmakohtumisel võõristust – stroop! Nimi pärineb hollandi keelest, hääldus originaalis kõlaks pigem stroup ning tõlkes tähendab see siirupit. Hollandis süüakse stroopi traditsiooniliselt pannkoogi juurde, umbes nii nagu meil moos pannkoogile. Eesti õunas on mõnusalt nii magusat kui haput, seega sobib stroop salatikastmesse, nii liha ja kala kui ka jäätise ja juustu juurde. Laenatud nimega maitsekas moos on tekitanud palju elevust ning erakordselt hea meel on öelda, et keset Soomaad sündinud toode on väga laiahaardeline – nimelt sai stroop möödunud aastal Ühendkuningriikides toimuval Great Taste Awardsil (Suurepäraste Maitsete Auhinnad) kolme tärni vääriliseks. Konkurents on sel võistlusel erakordselt tihe ning žürii koosneb toiduproffidest gurmaanidest. Seda suurem on rõõm, et stroopi iseloomustab mõnede asjatundjate arvates „muljetavaldav mitmekülgsus, sametine tekstuur, siidine maitse, elegantne magusus“. Igatahes soovitame julgelt proovida, kuidas see teile kõige paremini maitseb. Tõsi, tunnustust jagati kodumaal juba aastake varem, 2019. aastal auhinnati stroop talutoidu konkursil parima lisandi tiitliga.

Piesta Kuusikaru tallu on külaskäigule oodatud nii õunatoodete- kui koduloohuvilised, sest ajalugu on siin vägev ja on mida kuulata. Talupood on avatud igal ajal kui pererahvas kodus, seetõttu maksab ette helistada. Saab kohapeal maitsta ja kaasa osta Piesta tooteid ning ka naabruskonna keraamikute käsitööd. Ümbruskonna ettevõtlikud hoiavadki kokku ning teevad koostööd mitmel moel. Näiteks tuleb Samliku Pekkeri rahvas juba mitmendat korda Piestale üheõhturestot tegema ning kohapeal valmivaid hõrgutisi pakkuma. Need kohad broneeritakse kiirelt, seega peaks huviline kiirelt otsustama.

Talu juurde kuulub ka väike puhkemaja, kus käivad hea meelega vaikust nautimas nii pered kui mõni väike sõpruskond. Pererahvas soovitab lahkelt, mida lähikonnas toredat ette võtta annab kui tahaks kalapüügile ja saunatamisele veel midagi lisaks teha.

Piesta Kuusikaru talu on hea näide kuidas oma juurte juurde tagasi pöörduda, austades ajalugu ning tehes asju tänapäevasel moel. Üsna ilmne, et tööd jagub siin varavalgest hilisõhtuni ja aastaringi. Rõõmuga tegemise hõng on aga kaugele tunda ning kaunid pudelid-purgid kutsuvad tutvuma maitsva sisuga.